Δενδρολίβανο

 • Γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες του.

 • Το αιθέριο έλαιό του, με τοπική χρήση, αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή, δρα αναλγητικά και διεγερτικά. Είναι ιδανικό για την εξάντληση, την αδυναμία και την κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης ως τονωτικό για τα μαλλιά ενθαρρύνοντας την αύξηση της τριχοφυΐας και την προστασία του χρώματός τους.

 • Σε αρκετές χώρες το βότανο συνδέεται με την Παρθένο Μαρία. Η παράδοση θέλει το φυτό να έχει αρχικά λευκά λουλούδια. Όμως, κατά τη φυγή της στην Αίγυπτο, η Παναγία άπλωσε κάποια στιγμή τον μπλε μανδύα της σ’ ένα θάμνο δεντρολίβανου. Όταν τον μάζεψε, τα λουλούδια του είχαν πάρει ένα γλυκό μπλε χρώμα. Από τότε, τα λουλούδια του δεντρολίβανου έχουν μπλε χρώμα προς τιμή της Παρθένου.

 • Η ελληνική μυθολογία, παρουσιάζει το δεντρολίβανο να εμφανίζεται από τη θάλασσα μαζί με την αναδυόμενη θεά Αφροδίτη και εκεί αποδίδεται η προέλευση της λατινικής του ονομασίας Ros Marinus, δηλαδή δροσοσταλίδα της θάλασσας.

 • Οι αρχαίοι Έλληνες το έκαιγαν ως θυμίαμα σε δημόσιες και θρησκευτικές τελετές. Έπλεκαν στεφάνια μαζί με δάφνη και γνώριζαν πως βοηθά στην καλή μνήμη.

  Οι Ρωμαίοι το προσέφεραν στις προστάτιδες θεότητες των σπιτιών τους ενώ θεωρούσαν τον καπνό του εξαγνιστικό.

  Οι Άραβες επίσης το εκτιμούσαν πολύ. Οι γιατροί τους θεωρούσαν πως βοηθούσε τη μνήμη την ομιλία και την ζωτικότητα.

 • Στο μεσαίωνα ο θάμνος συμβολίζει την πίστη αλλά και την ανάμνηση. Συνδέεται με τις τελετές των γάμων αλλά και των θανάτων.

  Σε λαϊκή παράδοση αναφέρεται ένα ελιξίριο το οποίο παρασκευαζόταν κατόπιν απόσταξης δεντρολίβανου, κέδρου και τερεβινθίνης. Ήταν αυτό που μεταμόρφωσε μία 70χρονη πριγκίπισσα σε μια ελκυστική νεαρή κοπέλα τη οποία ζήτησε σε γάμο ο βασιλιάς τής Πολωνίας το 1370.

 • Συμφωνά με τους αστρολόγους είναι το φυτό του Ήλιου.

Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5
Slideshow Image 6
Slideshow Image 7
Slideshow Image 8