Σπαθόχορτο

  • Το βότανο παίρνει αυτήν την ονομασία από τους αρχαίους Έλληνες γιατί είναι αυτό που γιατρεύει τις πληγές από τα σπαθιά…!

  • Από την εποχή του Ιπποκράτη ένα μίγμα ελαιόλαδου και βαλσαμόχορτου χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία δερματοπαθειών και γενικά πληγών του δέρματος.

  • Κοινή Ονομασία του στην Αγγλική Γλώσσα : ST. JOHN’S WORT OIL.

    Ιδιότητες Αναλγητικό-Παυσίπονο, Αντιπυρετικό, Αντισηπτικό, Αντιφλογιστικό, Αποχρεμπτικό, Διεγερτικό, Εμμηναγωγό, Επουλωτικό, Στυπτικό, Τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος.

  • Το βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα, ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν σαν διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό.

    Στη διάρκεια του μεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδίως αν η συγκομιδή γινόταν στις 24 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού του Α. Ιωάννη. Πώς και γιατί ονομάστηκε το φυτό βότανο του Αι Γιάννη, «St.-John's-wort» είναι άγνωστο.

  • Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το Hypericum (ομοιοπαθητικό φάρμακο που προέρχεται από το βαλσαμόχορτο)  έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «prozaκ», (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης σαν αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατ. ασθενείς! Μόνο στην Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού.

Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5
Slideshow Image 6
Slideshow Image 7
Slideshow Image 8